Vi har alle møtt nye utfordringer i disse tider. «Hjemme» har ikke bare vært et hjem, men tidvis kontor, skole, barnehage, treningsstudio, restaurant, dansegulv, kino, «hytta», påskefjell, lekeplass og snart arena for 17. mai feiring. Hverdagens aktiviteter er blitt flyttet hjem, og en stor andel av disse er flyttet online.
Selv om vi nå ser fram til å gradvis kunne vende tilbake til gamle rutiner, må vi forberede oss på at den nye virtuelle hverdagen kan forbli «den nye normalen» en god stund til. Og dette er ikke nødvendigvis en hake.
Det positive
Det gir mange positive effekter å utføre aktiviteter digitalt. Hos oss opplever flere økt effektivitet på hjemmekontor, og at man snakker oftere med venner og familie nå enn ellers, via elektronisk kommunikasjon. Våre erfaringer viser at kompetanseheving på nett fungerer bra, og er en god og nyttig aktivitet for de som har en litt roligere periode enn ellers.
«Hos oss opplever flere økt effektivitet på hjemmekontor og at man snakker oftere med venner og familie nå enn ellers, via elektronisk kommunikasjon»
Selv tar jeg masterstudiet i helseinformatikk ved siden av jobb. Dette er et 3-årig studie ved NTNU som er ment å samle trådene for de som har helsefaglig- og IT-bakgrunn, for å bygge tverrfaglig kompetanse i helsevesenet. Mine erfaringer den siste tiden har vært at online undervisning har fungert overraskende bra, selv i store grupper med opptil 50 deltakere. Dette lover godt, da det ser ut til at det enda er en stund til vi kan gå tilbake til tradisjonell undervisning i fulle klasserom.
Utfordringene
På den andre siden, har å leve virtuelt også sine utfordringer. På hjemmekontor sitter man ofte lenger foran skjermen, og overgangen mellom arbeidstid og fritid kan fort viskes ut. Man mister også det fysiske sosiale samværet med kollegaer, familie og venner. Sistnevnte kan være spesielt viktig for de yngre familiemedlemmene.
For ikke å snakke om hjemmekontor med barn og utfordringene det har ført med seg å ha to “fulltidsjobber”. Hverdagen har for mange plutselig blitt veldig hektisk, samtidig som den for de som bor alene brått har blitt veldig stille. Den eldre generasjonen har heller ikke alltid den samme kunnskapen eller evnen som de yngre til å kommunisere elektronisk, og kan derfor føle seg mer isolerte.
Problemstillingene i den nye hverdagen er mange, og veldig individuelle.
Læringen
CloudNorway har i mange år jobbet via skybaserte løsninger, men for mange er denne nye hverdagen en ny erfaring.
«Er det én ting denne krevende tiden har bevist, er det at i en arbeidssituasjon, er det mange arbeidsoppgaver som kan gjøres via skyløsninger»
Er det én ting denne krevende tiden har lært oss, er det at mange arbeidsoppgaver kan gjøres via skyløsninger. Men med økt bruk av digitale verktøy og høyere digital tilgjengelighet, blir det desto viktigere å strukturere sin egen hverdag, og huske på å ta pauser i jobbingen, gå seg en tur i lunsjen eller på andre måter kompensere for det som er en mindre fysisk aktiv arbeidssituasjon. Det kan for eksempel være en god ide å ta statusmøter med handsfree på en spasertur eller å slå to fluer i en smekk ved å sette av en halvtime til aktiviteter med barna (eller partner).
En annen læring er at mange uformelle samtaler og avklaringer som går raskt unna på kontoret, nå vil gjennomføres som online møter. Blir det for mange av disse møtene, vil fort kalenderen spises opp. En anbefaling er derfor å faktisk booke tid til produksjonsarbeid, for ikke å risikere å bruke for mye tid i denne typen møter. Å bli mer aktive brukere av chat-løsninger er en annen anbefaling som kan gi mer produktiv tid.
Den nye normalen
I fremtiden tror vi at vi vil se flere yrkesgrupper utføre arbeidet sitt via skybaserte tjenester. Kanskje vil flere og flere jobbe alternativt og være mer mobile enn tidligere, spesielt når arbeidsgivere ser at slike fleksible arbeidsplasser faktisk kan gi økt produktivitet. Vi ser allerede denne responsen hos store selskaper som Twitter.
«Før vi vet ordet av det er vi tilbake på kontoret, og da vil kanskje tanken på videomøter i joggebuksa ikke være så gæli likevel»
2020 har så langt bragt oss en ny hverdag, med mange nye erfaringer på godt og vondt. Nøkkelen til framgang vil være å lære av erfaringene vi har gjort oss underveis og ta med oss disse, også nå som samfunnet gradvis vil snu nesen mot den «gamle» normalen.
Men inntil vi er der, må vi fortsette å se fremover og utnytte den fleksibiliteten som hjemmekontor og en virtuell hverdag faktisk gir. Før vi vet ordet av det er vi tilbake på kontoret, og da vil kanskje tanken på videomøter i joggebuksa ikke være så gæli likevel.
Og sist men ikke minst...
... Må vi nyte den ekstra timen på øyet vi får på 17. mai, siden barna i år ikke er nødt til å møte opp ved daggry for å gå i tog. Hurra!
Comments